• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

'18 procent aanbestedingen accountancy niet gegund'

Gepubliceerd op: 16-11-2017

18 procent van alle aanbestedingen ‘accountancy’ voor de jaarrekeningcontrole is niet gegund in 2016. De grootste reden hiervoor is dat er geen inschrijvingen zijn binnengekomen. Begin dit jaar werd hier al veel over geschreven.

Gemeenten waren bang dat ze geen accountant meer konden vinden voor hun jaarrekeningcontrole, omdat de Big Four (PwC, Deloitte, Ernst & Young en KPMG) op grote schaal gemeenten schrapten of tussentijds onder contracten uit probeerden te komen.

Wanneer een organisatie geen goedkeurende accountantsverklaring krijgt, zitten hier consequenties aan vast. Van een waarschuwing tot minder subsidie. AevesBenefit onderzocht, samen met Riemer Schreiber (student Hanzehogeschool Groningen) de relatie tussen inkoop en de accountant in de publieke sector.

Jaarrekening niet aantrekkelijk Uit de enquête (101 respondenten) blijkt onder andere dat accountants liever niet alleen de jaarrekening controleren. Dat is financieel niet aantrekkelijk genoeg. 45 procent van de geïnterviewden geeft daarnaast aan dat de accountant merkbaar op zoek was naar meerwerk (advies). De jaarrekening is arbeidsintensief, maar levert in verhouding tot advieswerk minder op.

Eén van de geïnterviewden had het meerwerk gescheiden aanbesteed van de controle van de jaarrekening. De inkoper gaf aan dat het moeilijk was om een accountantskantoor te vinden dat alleen de jaarrekening wilde controleren. 33 procent van de geïnterviewden gaf daarnaast aan dat ze last hadden van ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’. Enerzijds moet de accountant oordelen en streng zijn. Anderzijds kan hij meerwerk krijgen, waaraan de accountant extra geld verdient.

Weinig doelmatig Als een gemeente al een accountant kan vinden, dan is hij hier niet bijzonder positief over. Uit het onderzoek van AevesBenefit blijkt dat accountants op betrouwbaarheid, deskundigheid en communicatie respectievelijk een 7.2, 6.8 en 6.7 scoren. Inkopers klagen daarnaast dat accountants, en dan vooral de Big Four, teveel kijken naar rechtmatigheid en te weinig naar doelmatigheid. Het valt daarnaast op dat 81 procent van de respondenten de accountant hier nog nooit op heeft aangesproken.

Door Nancy van Bemmel

Lees het volledige artikel hier: https://www.aanbestedingscafe.nl/18-procent-aanbestedingen-accountancy-gegund/