“Duurzaamheid moet bij het inkopen van ICT het uitgangspunt zijn, niet langer een optie”, aldus Johan Rodenhuis van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In de collegebanken van Energy Academy Europe lieten de deelnemers zich inspireren door spreker Johan Rodenhuis en gingen ze zelf aan de slag met verschillende casussen.
Op 16 april vond de halfjaarlijkse ALV van IPNN plaats. 26 van de 31 leden waren aanwezig tijdens de vergadering die bij de Paalkoepel werd gehouden. Met een prachtig uitzicht over het Paterswoldsemeer nam het bestuur de leden mee in o.a. de jaarcijfers van 2023 en de doelstellingen voor 2024 en verder.
Tijdens deze bijeenkomst behandelde aanbestedingsdeskundige Theo van der Linden op een interactieve manier recente rechtszaken over aanbestedingen. Er kwamen 20 vragen over rechtszaken aan bod, de deelnemers beantwoordden daar vragen over, waarna Theo vertelde wat de rechter ervan vond en wat het goede antwoord is.
Lidia Atanasov is op 23 november jl. gekozen als nieuwe voorzitter van Inkoop Platform Noord-Nederland. Lidia is sinds juni 2018 bestuurslid van IPNN en was ook nauw betrokken bij de formele oprichting van de vereniging. Tijdens de ALV in november 2023 heeft Marcel van Putten de voorzittershamer aan haar overdragen.
Hoe houd je in de gaten of de vergoeding voor de extra kosten binnen een overeenkomst in verhouding staat tot wat er is besteld? Naast een indexatie van materiële kosten zien we steeds vaker dat leveranciers additionele kosten aan ons doorberekenen. Er worden aankondigingen verstuurd met een diversiteit aan vaste en variabele extra kosten. Hoe houd je hier grip op?
Circulair inkopen wordt de norm. Het doel is duidelijk, maar welke concrete stappen kun je zetten binnen jouw organisatie? Gemeente Leeuwarden deelde tijdens dit IPNN café hoe zij aan de slag zijn gegaan met het stellen van doelen, ambities en concrete circulaire kansen. Dit heeft geleid tot een Roadmap met de stappen die de gemeente de komende jaren gaat zetten: houvast om de ambities waar te maken.
Wat ga jij doen om de inkooppraktijk 'hedenbestendig' te maken? Kijk om je heen en zie wat er gebeurt: de wereld om ons heen verandert snel. Hoe zorgen wij ervoor dat ons inkoopvak daarop aansluit? Richard Lennartz (directeur van de Rijksinkoopsamenwerking) heeft daarover sterke ideeën en die deelde hij tijdens het IPNN café op 11 oktober 2023.
Waar staan de IPNN leden in het Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeverschap en Inkopen (MVOI)? En welke stappen kunnen je op weg helpen met duurzaam inkopen? In opdracht van IPNN is door Alexander Impact een onderzoek uitgevoerd voor de IPNN tafel MVOI. Dit onderzoek is bekostigd uit de subsidie van het programma ‘Beter Aanbesteden’.
Waterschap Hunze en Aa’s en Waterschap Noorderzijlvest staan de komende jaren voor grote opgaves, waar de inzet van advies- en ingenieursbureaus noodzakelijk is. Beide Waterschappen hebben de keuze gemaakt om geen gebruik te maken van een verlengingsoptie bij de lopende overeenkomst in 2021 (een Raamovereenkomst met 51 contractpartijen). In plaats van deze overeenkomst is er gekozen voor een intergraal technisch adviescontract met 8 contractanten en een groslijst voor specialistische vakgebieden.
De Marktdag #BeterAanbesteden Noord-Nederland stond in het teken van de samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Hoe kunnen beide partijen elkaar beter bereiken? IPNN Voorzitter Marcel van Putten was namens Inkoop Platform Noord-Nederland onderdeel van de paneldiscussie. Ook IPNN bestuurslid Geke Werkman nam deel, vanuit haar rol bij Commissie van Aanbestedingsexperts.
We staan als IPNN-leden voor een belangrijke en mooie taak om via inkopen én opdrachtgeverschap een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de organisaties waarvoor we werken. Vanuit IPNN gaan we dit vormgeven middels de nieuw op te richten tafel Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI).