Meerdere grote aannemers hebben vanwege negatieve ervaringen kenbaar gemaakt dat zij niet langer bereid zijn om grote risico’s voor hun rekening te nemen dan wel alleen tegen hoge beprijzing van de ingeschatte risico’s. Dit spanningsveld heeft in de praktijk al meerdere keren tot gevolg gehad dat aanbestedingen mislukken of dat bij een twee-fasen contract aan de einde van de eerste fase (ontwerpfase) geen overeenstemming kon worden bereikt over de prijs van de tweede fase (de uitvoeringsfase). Het contracteren op basis van Kost+ kan een goede oplossing zijn.
De contractvorm Kost+ wordt, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, inmiddels ook in Nederland toegepast. Sanne Groenwold en Ria Fahner van Duet advocaten geven een presentatie. Zij zijn betrokken (geweest) bij veel publieke projecten die in Nederland op Kost+ basis zijn of worden gerealiseerd, zoals het Busstation Buikslotermeerplein van de Noord/Zuidlijn, de renovaties van de Piet Hein Tunnel, de Arenatunnel en de IJtunnel in Amsterdam, de bouw van de nieuwe PALLAS reactor in Petten voor de productie van medische isotopen en de renovatie van het Binnenhof.
Duet advocaten heeft met Rozemond advocaten en AT Osborne een modelovereenkomst Kost+ voor de Nederlandse bouwpraktijk ontwikkeld die (kosteloos) ‘open source’ ter beschikking is gesteld: zie de website https://www.kostplus.nl/ Tijdens deze bijeenkomst worden de ‘ins’ en ‘outs’ van Kost+ toegelicht en worden praktijkervaringen gedeeld.