• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

IPNN Café 'Zelfleveringsmodel energie'

Kunnen wij ook stroom afnemen van het zonnepark bij ons in de gemeente? Groencertificaten, dat zijn toch eigenlijk aflaten/greenwashing, kan dat nou niet anders? Waarom staan wij als gemeenten en provincies in de lijstjes van de natuurorganisaties altijd in het oranje/rode gebied als het om energie inkoop gaat?

Dit soort vragen worden steeds vaker gesteld door overheden. Daarom heeft het inkoopcollectief van de Friese overheden ‘OVEF’ het heft in eigen hand genomen en is zelf energieleverancier geworden. Als aanbestedende dienst heb je ten aanzien van de energie inkoop weinig ruimte binnen de aanbestedingswet om echt duurzaam in te kopen. Door als overheden je eigen energieleverancier op te richten, heb je veel meer mogelijkheden om duurzaam en regionaal in te kopen en om eigen opwek in de regio in te zetten.

OVEF is een coöperatie volledig in eigendom van provincie, gemeenten en waterschap. Sinds bijna een jaar heeft OVEF de registraties om energie te mogen leveren. De opwek van leden wordt door OVEF aan henzelf, aan medeoverheden en aan maatschappelijke partners geleverd. Dit resulteert in een hoge gelijktijdigheid waardoor er meer wordt bijgedragen aan de klimaatdoelen dan met een reguliere energieaanbesteding mogelijk was geweest.
Tijdens het IPNN café vertelt Isolde den Haring van OVEF over deze aanpak. Joep Poot van gemeente Leeuwarden deelt de praktijkervaring. Hans Schoonbeek van gemeente Assen verzorgt de introductie vanuit IPNN.

Aanmelden

Programma

15.00 Inloop
15.30 Opening door Hans Schoonbeek (gemeente Assen)
15.40 Zelfleveringsmodel Energie, door Isolde den Haring (OVEF) en Joep Poot (gemeente Leeuwarden)
16.30 Ruimte voor vragen en discussie
17.00 Netwerkborrel

Praktische informatie

Datum: Deze bijeenkomst is uitgesteld naar een nader te bepalen datum.
Tijdstip: 15.30-17.00
Locatie: Provinciehuis Groningen, Sint Jansstraat 4, Groningen