• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

IPNN Café 'Circulair Inkopen in de Praktijk'

Gepubliceerd op: 13-10-2023

Circulair inkopen wordt de norm. Het doel is duidelijk, maar welke concrete stappen kun je zetten binnen jouw organisatie? Gemeente Leeuwarden deelde tijdens dit IPNN café hoe zij aan de slag zijn gegaan met het stellen van doelen, ambities en concrete circulaire kansen. Dit heeft geleid tot een Roadmap met de stappen die de gemeente de komende jaren gaat zetten: houvast om de ambities waar te maken.

Tijdens deze bijeenkomst werden de Roadmap en de ervaringen over de totstandkoming toegelicht. Binnen de Roadmap worden inhoudelijke handvatten voor de focusgebieden (Civiele techniek, Bouw & Vastgoed en Facilitair & IT) aangereikt en zijn de concrete acties voor de interne organisatie opgenomen.

De Provincie Fryslân, trotse eigenaar en gebruiker van het Swettehûs, nam ons mee hoe hun circulaire ambities (en dromen) concreet zijn geworden. Zij lichtten hierbij het proces van het aanbesteden en de samenwerking met de opdrachtnemer tijdens de uitvoeringsfase graag toe.

Het IPNN café werd gehouden op een inspirerende locatie: het Swettehûs, hét circulaire icoon van Fryslân. Dit gebouw is volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Zo zijn aquathermie en hergebruik van meerpalen en stalen damwanden enkele voorbeelden van circulariteit van de bediencentrale voor 40 Friese bruggen.

Onderdeel van het programma was een rondleiding door het gebouw. Het was een inspirerende middag.